home biography music shows photos videos shop contact

english nederlands deutsch français

Over Cynthia

Cynthia Janes is een Nederlandse singer-songwriter, die sinds zomer 2017 in Zwitserland woont.

Een klein meisje met een droom
“Ik was nog maar net een kleuter en toen begon ik al te zingen”, begint Cynthia haar levensverhaal. “En toen ik zes was, vroegen mensen wat ik wilde worden als ik later groot was”. Ik antwoordde altijd: “Ik wil zangeres worden!”
Toen Cynthia acht jaar was, schreef ze ook al korte gedichten en verhalen. “Ik heb schrijven altijd al interessant gevonden.”

Op dertienjarige leeftijd begon ze voor het eerst echte songteksten te schrijven.
“Ik schreef over mijn eigen leven”, zegt Cynthia. “Ik was anders dan de rest en ik was niet bepaald het meest populaire meisje op school. Ik kleedde me alternatief, sommige mensen noemden mij zelfs raar. Maar omdat ik een hechte vriendengroep had, maakte me dat niet veel uit. Als ik iets vervelends had meegemaakt, dan had ik tenminste weer iets om een liedje over te schrijven.”
“Ik probeer altijd originele rijmwoorden te vinden en niet te blijven hangen bij de cliché’s. Mijn nummers zijn mijn emotionele uitlaatklep, ik heb iets te vertellen”, zegt Cynthia.

Cynthia’s donkere kijk op het leven is door de jaren heen wat positiever geworden en dat merk je aan haar songteksten.
“Mijn leven is nu meer in balans nu dat ik volwassen ben. Het is fijn om jezelf te zien groeien, ook op het gebied van teksten schrijven. Er is meer structuur, de onderwerpen zijn anders en mijn nummers zijn nu wat vrolijker dan voorheen. Ik omschrijf dingen nu ook op een best andere manier, bijvoorbeeld sarcastisch of cryptisch, zodat mensen er meer uit kunnen halen.”

Een groeiend publiek
In 2009 deed Cynthia haar debuut optreden in Delft, bij een studentenvereniging die haar kende via YouTube. In het najaar van 2009 begon ze haar eigen nummers op te nemen in de studio, die vervolgens in de lente van 2010 werden uitgebracht op haar eerste EP 'Embrace Me'.

“In 2010 deed ik mee aan een kleine talentenjacht in een dorpje tussen Breda en Rotterdam, gewoon om podiumervaring op te doen. Ik heb toen niet gewonnen, maar een van de juryleden Wally McKey, zei tegen mij “Ik vind jou veel interessanter dan de winnaar”. Een tijdje later ben ik begin 2011 met hem de studio in gedoken in studio Edisound te Tilburg, waar ik mijn single ‘Little Boy In The Window’ opnam. Zelfs Bert Meulendijk van de Edwin Evers Band heeft hier aan meegewerkt! Later heb ik ook nog een videoclip geschoten voor dit nummer.”

Familie
Cynthia heeft haar muzikale passie niet van een vreemde. Haar vader speelde in de jaren tachtig in verschillende regionaal bekende bands als drummer. Hij is hiermee gestopt toen Cynthia werd geboren, want hij vond dat hij te veel van huis was. “Nu zit hij wéér in een band!” zegt Cynthia trots.

Optredens, optredens en nog meer optredens!
Radio en TV stations vroegen haar om bij hen live in de uitzending te komen spelen en een interview te doen.
Ook begon Cynthia steeds meer akoestische optredens te doen in café’s en lokale festivals in verschillende landen in Europa. Zo leerden steeds meer mensen haar kennen.
In 2012 won ze de band battle 'Sjwaampop Podium', waardoor ze in augustus 2012 op Sjwaampop Festival mocht spelen dat jaarlijks 3.000 bezoekers trekt. Ze heeft die dag een knallende show weggegeven onder begeleiding van een 5-koppige band.
In juni 2013 trad Cynthia onder begeleiding van een percussionist acoustisch op op het Zoks Festival in Blerick, dat jaarlijks per dag gemiddeld 6.000 bezoekers trekt.
Cynthia woont sinds zomer 2017 in Zwitserland, waar ze haar passie voortzet en deelt met het Zwitserse publiek en alle anderen die haar ook maar willen horen op deze planeet.

Haar passie voor muziek ligt heel diep in haar hart.

“Muziek is mijn zuurstof” – Cynthia Janes.